Joonas Miettinen Uskalla olla ihminen

Uskalla pitää kiinni siitä, mitä olet

Yksi kiipeilee kalliolla ja hän yltää otteellaan juuri ja juuri hengenvaaralliseen kurotukseen. Toinen syö aamupalaa kiiltävässä asunnossaan, jossa ainut lämmin asia näyttää olevan takkatuli. Joku matkustaa Afrikan savanneilla. Toinen etsii itseään meditaatiosta, joku yökerhoista.

Mutta mitä sinä teet?

Rohkea, mutta vilpitön veikkaukseni on, että haaveilet paremmasta onnesta, niin kuin vallan usein me kaikki. Kenties jostakin sellaisesta mitä olet tottunut näkemään internetin kuva- ja videovirrassa. Maailma tarjoaa (sosiaalisen) median välittömällä vaikutuksella yhä enemmän ja useammin mielikuvia, jotka vaikuttavat väistämättä mieleemme.  

Liberalismin aikakauden melskeessä on kuitenkin helppo kadottaa itsensä, koska maailma on mahdollisuuksia täynnä.

Mitkä ovatkaan omat arvoni? Mitä pidän itse arvokkaana ja tärkeänä? Mitä oikeastaan itse haluankaan elämältä?

Ja viimeisimpänä, mikä onkaan omassa elämässäni hyvin?

Kun näkee jatkuvasti asioita, jotka voisivat olla hyvin elämässä huomenna, alkaa unohtaa niitä asioita, jotka ovat hyvin elämässä tässä ja nyt.

Näin osoittavat myös tutkimukset.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa 80% pitää elämän suurimpana tavoitteena rikastumista, 50 % näistä toiseksi tärkeimpänä kuuluisuutta.

Tämä tuntuu jopa varsin surulliselta, mutta kuvastaa osuvasti tätä aikakautta.

Minulla onkin vain yksi kysymys.

Millainen maailma olisi, jos ihmiset pitäisivät elämän suurimpana tavoitteena sitä, että välittäisivät toisista ja (aidosti) itsestään. Tai, että he onnistuisivat rakastamaan edes yhtä ihmistä, tai antautua itse rakastetuksi.

Sillä jos ihminen välittää aidosti itsestään ja toisistaan, en usko, että hänen korkein päämäärä tarvitsee ja pitää olla rikastuminen ja kuuluisuus.

Usein on niin, että he ketkä havittelevat pakonomaisesti ulkoista rikkautta, heiltä puuttuu sisäinen rikkaus, he jotka havittelevat kuuluisuutta, heiltä puuttuu kyky nähdä itsensä arvokkaana, ja he tarvitsevat siihen toisia.

Jos havittelet kuuluisuutta ja rikkautta, ei siinä ole mitään pahaa, mutta jos et havittele, ei siinäkään ole mitään pahaa.

Sinulla on oikeus omiin tunteisiin, ulkonäköön, painoon, mahdolliseen asuntoon tai asunnottomuuteen, puolisoon, puolisottomuuteen, taloudelliseen tilanteeseen ja muun muassa harratuksiin, olivatpa ne kuinka kaukana tai lähellä internetin ja uutisvirran nykyaikaista ideologiaa.

Muista, että lopulta sinulla on velvollisuus ja vastuu päättää siitä, mikä on elämässäsi tärkeää ja arvokasta.

Elämä voi olla täydellistä vain siinä määrin, kun itse näit sen sellaisena.

Elämä roskalaatikossa voi olla rikkaampaa kuin elämä kolmensadan neliön huvilalla. Tai huvilalla asuminen voi olla unelmiesi onnea.  Asioista voi ja saa haaveilla. Meillä ihmisillä on tapana aina etsiä ”parempaa”. Se on mielen luonteemme.

Mutta toivon, että et myy sieluasi halpaan hintaan.

Toivon, että näet itsessäsi hyviä puolia, valinnoissasi hyviä valintoja, tavoissasi hyviä tapoja ja vallitsevissa asioissa hyviä asioita. Ja jos kävisikin niin, että haluaisit muutoksia, on helpompi lähteä tekemään muutoksia vahvuuksien kautta, kuin kritisoida ja arvostella itseään kaikesta muusta, erityisesti siitä mitä itsellä tai itsessä ei ole.

Ja tärkeintä on, että se mitä tavoittelet, on lähtöisin sinusta, sinun omista tarpeista, haluista, tunteista, aikomuksista – että sinulla olisi aikaa tutustua siihen, mikä on elämässäsi arvokasta ja hyvää.

Jos tavoittelet toisten unelmaa, sen saavuttaminen voi tuoda pettymyksen.

Kun ihailet jonkun toisen elämää, elämäntilannetta, ympäristöä, saavutuksia, et välttämättä voi tietää, mitä he tuntevat oikeasti.

Tällä hetkellä on monin tavoin helpompi elää toisten elämää, nähdä toisten silmin, tuntea toisten tunteita, kuin tehdä eroa sille mitkä asiat ovat omaa ja minua itseäni.

Tärkeintä onkin tehdä eroa sille, mihin omat unelmat päättyvät, ja mistä toisten unelmat alkavat.

Sillä vain omat unelmat voivat tuoda täyttymystä.

Mutta mistä todella unelmoit ja miksi?

Uskalla pitää kiinni siitä, mitä olet.

Se paljon arvokkaampaa, kuin olla jotain muuta, mitä olisi ollakseen vain, koska muutkin ovat.


 

 


______________________________________

Kirjoita paperille omat arvot ja unelmat. Jää pohtimaan ovatko nuo arvot omiasi, vai ovatko ne perheesi, yhteiskunnan vai jonkun muun arvoja ja unelmia. Olet askeleen lähempänä itseäsi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Tämän blogin suosituimmat