Joonas Miettinen Uskalla olla ihminen

Emotionaalinen hyvinvointi

EMOTIONAALINEN HYVINVOINTI

Miltä kehossasi on tuntunut päivän aikana? Entä mitä kaikkea se on kokenut viikossa? Entäpä vuodessa? Kuinka monta sataatuhatta tunnetta onkaan jättänyt jälkensä ja koskettanut sinua? Muuttanut kenties käyttäytymistäsi? Jättänyt hyviä muistoja? Tai ehkä kivuliaita muistutuksia siitä, miltä tuntuukaan olla ihminen.

Meillä kaikilla on perusta tuntea elämä sen kaikessa kauneudessaan ja kauheudessaan.

Siten myös emotionaalinen kipu on todellista.

Sanat sivaltavat. Puheet loukkaavat. Katseet viiltävät. Emotionaalinen kipu on todellinen, myös fyysisesti tuntuva asia. Esimerkiksi yksinäisyys voi aiheuttaa selkeitä fyysisiä oireita. Aivot eivät tee juurikaan eroa fyysiselle ja emotionaaliselle kivulle. Siksi emotionaalinen kipu todella tuntuu kivulta.

Maailmassa jossa symboliset uhat ovat fyysisiä (vrt. luolamiesajat) uhkia yleisimpiä, emotionaalinen hyvinvointi korostuu. Epätasa-arvo, epäoikeudenmukaisuus, väheksyntä, tuomitseminen, arvostelu, hyljeksyntä, kaikki nämä asiat vaikuttavat siihen kuinka jaksamme ja voimme.

Yhteiskuntamme hyvinvointi riippuu siis paljon myös siitä, miten hyvin ihmiset voivat emotionaalisesti.
Siksi on yhteiskunnan etu ajaa sellaisia arvoja, kuten tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, koska ne ovat pohjimmiltaan niitä asioita, jotka saavat ihmisen voimaan hyvin.

Aivot käsittelevät symboliset uhkat samalla kuin ne olisivat todellisia fyysisiä uhkia. Siksi esimerkiksi tilanne, jossa esimies ei arvosta, tai ystävät ovat kaikonneet, tai puoliso ei kohtele tasa-arvoisesti ovat konkreettisia uhkia terveydellemme. Näkisin emotionaalisten taakkojen vaikuttavan enemmän kansanterveyteen negatiivisella tavalla kuin esimerkiksi alkoholi tekee (useimmiten nämä syyt ovat jokatapauksessa yksi tekijä monen ihmisen juomiseen, keinoon turruttaa emotionaalista kipua).

Jotta arkemme, työmme ja ihmissuhteemme sujuisivat hyvin meidän tulisi voida emotionaalisesta hyvin. Emotionaalinen hyvinvointi on miellyttävien ja epämiellyttävien tunteiden tasapainoa. Kaikki tunteet ovat hyväksyttäviä, ja vaikka ne eivät tuntuisi miellyttäviltä, ne ovat kuitenkin tärkeitä viestejä ympäristöstä ja muuttuneista tilanteista.

Annatko siis tuskalle, surulle ja kärsimykselle samalla tavalla myötätuntoa, ymmärrystä ja hyväksyntää kuin riemulle, ilolle ja onnelle?

Kehomme on koti niin monelle tunteelle, että välillä saattaa ihmetellä miten vieraanvaraisuutta voisi kunnialla hoitaa ja pitää yllä.

Kaikki vieraat, jos tunteita sellaisiksi voisi sanoa (tunteet viipyvät kukin oman hetkensä), eivät ole mukavimmasta päästä. Ilon kanssa päivät soljuvat kuin vettä vain, mutta tuskan, vihan, kateuden, häpeän kanssa jokaisesta eletystä tilanteesta voi tullakin raskas taakka.

Jos emme anna tilaa ja hyväksyntää esimerkiksi vihalle tai pääse kosketuksiin häpeän kanssa, ne vaikuttavat käyttäytymiseemme tiedostimmepa niitä tai emme.

Emotionaalinen epätasapaino voi myös aiheuttaa erilaisia terveydellisiä ongelmia.

Masennus, erilaiset ahdistuneisuushäiriöt ja muut juuri emotionaaliseen hyvinvointiin vaikuttavat terveyden tilat vaikeuttavat ihmisten elämää yhä enenemissä määrin.

Vaikka edellä mainittuja terveydellisiä tiloja ei ratkaistaisikaan pelkästään hoitamalla ihmisen emotionaalista puolta, voi ihminen lievittää kärsimystään merkittävästi tekemällä omakohtaista tunnetyötä.

Pohjimmiltaan tunteet vaikuttavat keskus- ja ääreishermoston toimintaan. Tunteilla on siis fysiologinen vastine, eli ne herättävät meissä fyysisiä tuntemuksia, jotka voivat tuntua esimerkiksi polttavana, tikustelevana, kylmänä, lämpöisenä, kihelmöivänä tunteena eri puolella kehoa. Erilaiset tunteet voivat herättää samanlaisia fysiologisia reaktioita, kuten pelko ja ihastus virittävät molemmat sydämen lyöntitiheyttä tiheämmäksi, vaikka miellämmekin toisen miellyttäväksi ja toisen epämiellyttäväksi tunteeksi.

Näin ollen koemme tunteet vahvasti kehossa. Mitä herkempi neurobiologia (vrt. erityisherkkyyys) on, sitä voimallisemmin tunteet tuntuvat.

Tunteet voivat siten myös uuvuttaa. Samalla esimerkiksi hyvästä kaverisuhteesta saatu ilo ja innostus auttaa parantamaan omaa vointia.

Jokainen tietää miten arvokasta toisen kehu, kannustus tai lohdutus voi emotionaaliselle pääomallemme olla.

Emotionaalinen hyvinvointi ei ole sitä, että pitäisi kaiken aikaa olla onnellinen ja kokea vain miellyttäviä tunteita. Emotionaalinen hyvinvointi on sitä, että pyrkii tasapainoon tunteidensa kanssa. On yhtä hyväksyttävää tuntea häpeää, alakuloa, ärtymystä, kuin iloa, onnea ja kiitollisuutta.

Elämä ei kohtele kaikkia samalla tavalla. Toisen elämässä on väistämättä enemmän kärsimystä kuin toisen.

Siksi on tärkeää tunnistaa se, että todellinen emotionaalinen hyvinvointi on myös kykyä tuntea empatiaa ja sympatiaa itseä sekä toista ihmistä kohtaan. Voidaksemme emotionaalisesti hyvin, on myös tärkeää, että kanssaihmiset voivat hyvin.

Siksi toisen onni on myös oma onni, vaikka sitä ei ole helpointa aina myöntää.

Ihminen, joka käyttää kaiken aikansa itsensä tai toisten ihmisen vihaamiseen, syyllistämiseen, arvosteluun ei voi emotionaalisesti hyvin.

Emotionaalinen hyvinvointi on kykyä tuntea kehossa kaikenlaisia tunteita, kykyä säädellä niitä, sekä ymmärtää niitä.

Tunteisiin samaistuu helposti, niistä on toisinaan vaikea päästää irti. On tärkeää osata palata tyyneyden ja rauhallisuuden tunteeseen ja tilaan.

Emotionaalinen hyvinvointi on myönteisten tuntemusten huomaamista ja vahvistamista, se on yhtäältä myös epämiellyttävien tunteiden hyväksyntää ja havainnointia. Se on kykyä käyttää järkeä, jolla voi valjastaa voimalliset tunteet, niin kuin suitsilla hevosen.

Tunteet kertovat meille arvokasta tietoa omasta kehostamme ja havainnoistamme ympäristöstä. Ne ovat syntyneet edistämään eloonjääntiämme. Niiden syntyyn vaikuttaa kuitenkin menneisyytemme kokemukset, arvot, asenteet ja sitä kautta tulkinnat.

Meillä on kyky haavoittua, mutta myös hoitaa haavojamme. Voimme lisätä elämässä myönteisten tunteiden määrää ja oppia hyväksymään ja arvostamaan myös epämiellyttäviä tunteita.

Emotionaalinen hyvinvointi alkaa siitä, että antaa kaikille tunteilleen rakastavan, armollisen ja hyväksyvän kodin.

 

____

Tutustu:

www.keskenerainen.com (taide)

www.luonnollinenkoulu.fi (tiede)
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit ()

Kaarina Leinonen

Miksi miehet eivät ole edustettuina sinun runoissasi? Se elämä jota me naiset elämme siihen kuuluvat mies ja lapset tai mikä kumppani kullakin on. Hämmennyin siitä. Miehet ovat lajikumppaneitasi.

Tämän blogin suosituimmat