Joonas Miettinen Uskalla olla ihminen

Hullun ilo.

  • "Vapaaksi uhmaamatta."
    "Vapaaksi uhmaamatta."
  • "Raiteilta mennyt elämä onkin vapautta?"
    "Raiteilta mennyt elämä onkin vapautta?"


Kesäisellä kadulla nuori mies heittänyt kuluneen kitarakotelon maahan. Lauleskelee ja virittelee soitintansa. Ihmiset istuvat terassilla. Jääpalasiideri tuntuu turvalliselta, normaalilta. Kadulla itsekseen ja ilokseen lauleskeleva nuorukainen ei.

Taivaanrantoja maalaileva hupparityttö joen rannalla. On varma, että jonain päivänä unelma saavuttaa hänet. Hän kertoo siitä vieressä olevalle tuntemattomalle pariskunnalle. Kahvimukin lämpö tuntuu heistä mukavalta ja hiljaisuus ja joen virta. Mutta tyttö - joka puhuu avoimesti unelmistaan - ei.

Vanha harmaapäinen mies. Heittänyt kaiken menemään, koska luottanut siihen sanattomuuteen, joka asustaa siellä, minne tunteet ja ajatukset eivät yllä. Hänen ei tarvitse todistaa miksi hymyilee - tai miksi ei hymyile. Kuunnellut elämänsä muiden epäilyjä, kuuntelee vieläkin. Ihmiset juoruavat lehdissä, se tuntuu normaalilta, koska joku toinen ei ole.

Kadulla itsekseen soitteleva nuori mies. Vanhus, joka uskaltaa jo olla. Tyttö, joka tietää mitä tekee. Kaikki niin hulluja, outoja, irrallisia? Kaikki vain piipunpolttelijoita, sekaisin, elämäntapaintiaaneja, turhanrohkeita, sokeita, väärässä, jääräpäisiä, mielensä menettäneitä, idiootteja ja lopulta pudonneet raiteilta. Hulluja?

Vai vapaita elämään.

Iloinen ihminen pikkukaupungin talvisilla kaduilla näyttää hullulta. Paradoksaalista kun ajattelee, kuinka hulluja ovat ne, jotka eivät uskalla iloita tai hymyillä.

"Hullu on vanha nimitys ihmisille, joiden käytös poikkeaa huomattavasti yhteisön normeista."
 -Wikipedia

Einstein, Isaac Newton, Jeesus, Siddharta Gautama, Nelson Mandela, Kimi Räikkönen. Jotakin yhteistä?

Ehkä sinunkin olisi aika luopua mielikuvan ylläpitämisestä. Onko mahdollIsta, että hulluudellasi ei oikeastaan olekaan väliä. Onko mahdollIsta, että olennaisinta onkin se, mitä hulluutesi tuottaa ihmisten hyväksi?

On ymmärrettävää, että mielikuva syntyy hetkellisesti jäsentämisen ja ymmärryksen takia. On kuitenkin valitettavaa, että tuo mielikuva lopulta estää kohtaamisen. Lopulta vapautumisen siitä tuhatvuotisesta kasvatuskulttuurista, joka on luonut ihmisistä mekaanisia, tukahtuneita, vaipuneita, sidonnaisia, hiipuneita.

On totta, sinä saatat kuolla huomenna. Kuolla kohta. Saatat itseasiassa kuolla nyt. Ehkä olet jo kerran kuollut, mutta et vain kykene muuttumaan. Tahtoisit olla vapaa ja nauttia elämästä täysillä. Kävelet omiin hautajaisiin jo kolmatta kertaa, etkä vieläkään uskalla sanoa niitä sanoja, jotka tahtoisit. Tahtoisit näyttää kuka olet ja mitä tunnet. Sinä kuolet, etkä uskalla jumalauta loistaa.

”Niistä ihmisistä, jotka tietävät pian kuolevansa elintapoihinsa elleivät muuta niitä, ainoastaan 7 % muuttaa lopulta tapojaan."
(https://parempiote.wordpress.com/2015/11/17/miksi-muutos-ei-onnistu/)

Me tahtoisimme muuttua. Me todella tahtoisimme, mutta on ymmärrettävää kuinka vaikeaa se on.

Miksi luopua normaaliudesta, turvallisuudesta, yhteisistä mielipiteistä, mukavuudesta, mielihyvästä, kunnioituksesta, auktoriteetista, neuroottisuudesta, statuksesta, uskomuksista, arvoista ja vaikkapa sinut kuiviin imevistä ihmisistä?

Koska joku saattaa loukkaantua?

Kun joku loukkaa meitä. Kun meistä kaupan kassalla tuntuu siltä, että meidän täytyy nyt loukkaantua, me reagoimme sidonnaisesti. Me emme itse reagoisi, mutta meidän on reagoitava, koska meidän nyt on pakko.
Me reagoimme, koska meille tulee tunne, tai ajatus johon meidän täytyy opetuksen ja kasvatuksen mukaisesti reagoida. Tämän oivaltaminen voi viedä koko ihmiselämän.

Aivokuorelle rakentuneet ehdolliset ”jäljet” syvenevät kerta toisensa jälkeen. Ne ovat kuin joen uurtamia uomia, jotka syvenevät raiteiksi, joita ihminen seuraa läpi elämän. Jokainen nyrkin isku vihan tunteen saattelemana juurtuu syvemmälle aivokuoreen. Jokainen pakoon juoksu parisuhderiidassa.

Lopulta elämä on kuin juna, joka kulkee raiteillaan, koska sen on pakko.

Aivokuorelle rakentunut kulttuuri on sidonnaisuutta. Pelko herää ensin aivorungon alueella, josta se siirtyy aivokuoreen käsiteltäväksi. Se kulkee opetettujen ”arvojen”, ”mallien” ”sääntöjen” ”velvollisuuksien”oikean ja väärän” raiteita, eikä koskaan löydä todellisuutta. Todellisuus tarkoittaa vapautumista pelosta, noista raiteista joissa ehdollistuminen kiertää.

Todellisuus on tekoja. Voit olla hyvin tietoinen, syvästi elämää kokenut ihminen, mutta et silti koskaan ole uskaltanut huutaa kaupan kassalla: ”Minä olen helvetti hullu!”

Teko muuttaa sinua, ei tietoisuus.

Mikä on tuo teko, joka vapauttaa sinut olemaan hullu? Tai normaali? Tai sittenkin vain ihminen?

Aivojesi plastisuus sallii muutoksen, mutta sinä et itse salli sitä. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä vaikeampaa se on juurtuneiden raiteiden näkökulmasta. Sinulla on joko liian paljon menetettävää tai liian vähän. Ylpeytesi vai rakkautesi?

Uskalla iloita.
Uskalla olla ihminen.
Uskalla antaa elämälle lupa.

Jos et itsellesi, niin edes lapsillesi, läheisillesi.
Muiden vuoksi.

Oletko valmis maksamaan hinnan elämästä? Ehkä menetät ylpeytesi? Rakkaasi? Läheisesi? Ystäviesi tuen? Arvostuksen? Oletko valmis maksamaan sen hinnan, mitä vapaus maksaa? Tutkimusten mukaan on epätodennäköistä, että olet.

Rakkauden hinta on nimensä veroinen.
___________
https://psychenet.wordpress.com/mielen-tutkimus-ja-hoito/aivot-ja-mieli/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Otsalohko
https://fi.wikipedia.org/wiki/Aivokuori
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hulluus
http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/uutissorvi_uusi.uutissivu?p_...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Onneksi moni ulkomaalainen toteaakin että kaikki Suomalaiset ovat hulluja, vai kukamuu nyt ei istuisi sata asteisessa huoneessa ja mutustelisi herkkupäivänä salmiakkia nauraen mustalle huumorille. Ta kuka ny ei joisi viittäkuppia kahvia ja tervehtisi kättelyn sijaan paijaamalla.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset